Ljubezen do pit se rodi v trenutku, ko jih poskusiš. Nam se zdi zelo enostavno speči testo, nanjo pa le namazati okusno kremo iz mascarpone sira in jo okrasiti z jagodičevjem. Mascarpone sicer najpogosteje srečamo v priljubljeni italijanski sladici tiramisu. Pripravili smo tudi vegansko različico pite.
SESTAVINE ZA TESTO:
- 200 g ekološke moke
- 100 g masla (lahko uporabimo kokosovo maslo)
- žlička pecilnega praška
- 1 rumenjak (lahko ga izpustimo)
- 1 dl vode
- pol žlice soli
SESTAVINE ZA NADEV:
- 500 g maskarpone (nadomestimo ga lahko s pasirano skuto ali pa pretlačenim tofujem)
- sladka smetana (mlečno lahko nadomestimo s kokosovo smetano)
- ekološka vanilija v prahu ali vanilijev strok
- 50 g rjavega sladkorja (lahko uporabimo tudi kokosov sladkor)
POSTOPEK:
Presajani moki dodamo ostale sestavine (sladkor, maslo, sol, jajce in rumenjak) ter zamesimo testo. Pustimo, da testo nekaj časa počiva na hladnem.
Testo razvaljamo v krog, ki naj meri nekaj centimetro več od modela za pito. Testo razporedimo v model za pito in pečemo 15 minut pri 180 ⁰C.
Medtem pripravimo nadev. Stepemo smetano in ga zmešamo z mascarpone sirom (ali veganskim nadomestkom). Dodamo izbrani sladkor in ekološko vanilijo.
Ko je testo za pito pečeno, ga ohladimo. Nato nanj namažemo pripravljeno dobro kremo, ki jo dekorativno obložimo z jagodičevjem. Če uporabite zamrznjeno jagodičevje, ga najprej odmrznite.
Pita zagotovo prinese nasmeh na obraz domačim in obiskom. Dober tek!