Krepka in nasitna italijanska mineštra

Gospodinjstvo 2023 web foto 1 minestra 368x300 v2

Ta priljubljena enolončnica izhaja iz Italije. Ima veliko različic, nekateri dodajo raje klobase ali katero drugo mesnino, naš recept je bil prvotno objavljen na našem Instagramu Baby gospodinjstvo. Recept je za en velik lonec.

Na začetku namigi: za take enolončnice prav pride ozimnica zelenjave iz skrinje. Rjavi fižol je sicer potrebno namakati, če ga imaš že skuhanega v zamrzovalni skrinji, ga le po pesteh jemlješ ven, enako velja za bučke, ki jih imamo poleti preveč na vrtu, pozimi pa obogatijo vsako jed. Tudi stročji fižol imaš lahko zamrznjenega v skrinji, enako velja za peteršilj. To ti olajša kuha v zimskem času.

Če katere zelenjave nimaš, jo nadomesti s čim drugim sezonskim. Mineštra je super tudi zato, ker si lahko dovoliš eksperimentiranje po svojem okusu. 

SESTAVINE

  • 150 g slanine (izpusti za majhnega dojenčka, če nimaš doma ali če ti paše vegetarijanska različica priljubljene jedi)
  • 1 velika čebula
  • 1 strok česna
  • pol velikega pora
  • 2 korenja
  • 3 večji krompirji
  • 2 stebeljca zelene
  • dve pesti kuhanega rjavega fižola
  • pest ali dve stročjega fižola
  • pol bučke
  • par listov ohrovta (po želji)
  • 1 dcl paradižnikove omake
  • 2-3 žlici naribanega parmezana
  • par vejic peteršilja
  • zakuha cca. 150g: riž ali testenine 

POSTOPEK

Na dveh žlicah olja nekaj minut praži slanino, narezano na male kocke. Dodaj narezano čebulo, por, korenček in zeleno - vse narezano na manjše kocke. Praži dobrih 5 minut, zalij s paradižnikovo mezgo, nadaljuj s praženjem. Dodaj še preostalo zelenjavo: rjavi fižol,stročji fižol, krompir, narezane na koščke. Začini po okusu s soljo in poprom.

Dodaj peteršilj, lovorjev list ali dva, zalij z vodo do vrha. Kuhaj vsaj pol ure. Nato dodaj še bučko, parmezan, naseseljan česnov strok in zakuho. Mi smo izbrali testenine, lahko izbereš raje riž. Kuhaj dodatnih 20 minut, da se okusi prepojijo in enolončnica zgosti. Če ne maraš, da se zakuha »napije tekočine iz juhe«, jo skuhaj ločeno. Nam je všeč, da naslednji dan rata vse skupaj bolj gosto, jed na žlico, zato tudi testenine zakuhamo kar v juho. Zakaj omenjamo naslednji dan? Ker mineštro naredimo velik lonec, en krožnik je absolutno premalo! Odlična je.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.