Hygge, japonski zen v danski obliki

Gospodinjstvo blog social jesen 2018 foto hygge 368x300

V zadnjem času se zdi, da vsi uporabljajo besedo, za katero ne vemo prav dobro, kako jo izgovoriti, kaj šele, da bi razumeli njen pomen. Srečujemo jo na platnicah knjig, v člankih revij, na spletnih straneh in družabnih omrežjih. Povezujemo jo s srečo, udobjem in občutjem zadovoljstva, toda nič od tega ni njen dobeseden prevod. Kljub temu da je beseda hygge skoraj za cel svet dokaj nova, pa jo na Danskem v vsakdanjem sporazumevanju uporabljajo že stoletja. Izgovorjava? Hoo-ga ali hue-gah.

Več všečkov, več sreče

Živimo v dobi, kjer so občutki sreče, notranjega zadovoljstva in osebne vrednosti velikokrat podrejeni statusu v digitalnem svetu. Toda, ali veš, da je večina slik in video objav prirejenih? Veseli obrazi, čudovite lokacije in lepa oblačila so večkrat le produkt oglaševalske kampanje kot realnega življenja. Resničnih občutkov dobrega počutja se ne da izmeriti z všečki, pravzaprav niso odvisni od nikogar drugega, razen od tebe. In prav to uči hygge.

Pridevnik, prislov, glagol

Danci uporabljajo besedo hygge na različne načine. Enkrat je lahko pridevnik, drugič prislov, tretjič glagol. V vsakem primeru pa izraža občutek topline in umirjenosti, izraža trenutek udobja, uživanja, hvaležnosti, složnosti, povezanosti in zadovoljstva. S hygge lahko poveš, s kom si najbolj sproščen, kateri kraj ti je najbolj domač, katera restavracija je dobra, kaj te najbolj razveseljuje, katera navada te navdaja z občutkom lagodja. Hygge je umetnost dobrega življenja, je danski zen.

Danci - najsrečnejši narod na planetu

Kako je mogoče, da država, ki je zaradi visokih davkov dobila oznako “davčni pekel” ena najsrečnejših držav na svetu? Kako je mogoče, da narod, ki skoraj polovico leta preživi brez kakovostne dnevne svetlobe, velja za najsrečnejši narod na svetu? Meik Wiking, direktor Inštituta za raziskovanje sreče in avtor knjige Hygge - umetnost dobrega življenja po dansko, pravi, da se razlog skriva v dobrem modelu socialne države, izjemno povezanih medosebnih odnosih in starem izročilu zadovoljstva v vsakdanjem življenju, ki se mu reče, kakopak, hygge.

Hygge na domači grudi

Čeprav Slovenci nimamo domače tradicije fenomena hygge, še ne pomeni, da se ga ne moremo priučiti. Pomembno je, da se naučiš uživati že v malih stvareh, kot je skodelica dobre kave za dobro jutro ali pa kozarec dobrega vina v dobri družbi. Tu pa je še nekaj namigov, kako prakticirati hygge v vsakdanjem življenju: 

  • zvečer namesto električnih svetilk uporabi svetlobo sveč (preverjeno pri Dancih),
  • pred spanjem zamenjaj elektronske naprave za knjigo (lahko tudi revija),
  • privošči si najljubše pecivo, čokolado, čaj (kalorije so samo številka),
  • pokliči prijatelja, ki sta bila včasih zelo povezana,
  • izklopi telefon in se prepusti uživanju ob najljubši glasbi,
  • s prijatelji ali družino organiziraj večer družabnih iger,
  • razvij rutino v stvareh, ki te veselijo,
  • uživaj v danem trenutku.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.