Enostaven recept za joto po primorsko

Gospodinjstvo 2023 web foto 1 jota 368x300

Izvor te jedi sega daleč v preteklost, jota je ena najznačilnejših primorskih jedi. Tudi Tržačani jo imajo za svojo. Obstaja veliko različic tega krožnika, o njegovem izvoru se pa še vedno veliko razpravlja. Recept, ki ga predstavljamo, vsebuje skrivnosti jote, ki se je od nekdaj kuhala na južnem Primorskem. 

Sestavine

  • 250 g rjavega fižola
  • 250 g krompirja
  • 250 g kislega zelja
  • česen, sol, poper
  • lovorjev list
  • 2 žlici moke
  • 300 g prekajenih svinjskih reber ali pršuta s kostjo

Postopek

Fižol čez noč namakajte v hladni vodi. Naslednji dan odlijte vodo in natočite novo. Skuhajte fižol skupaj z rebri in krompirjem. Posolite in dodajte lovorov list. Ko je fižol kuhan, ga polovico prestavite v drugo posodo skupaj s krompirjem. To skupaj spasirajte ali pretlačite s paličnim mešalnikom. 

Posebej skuhajte kislo zelje tako, da ga prekrijete z vodo, ki naj se popolnoma pokuha.  Medtem v ponvi pripravite podmet z oljem, moko in strokom česna. K fižolu in krompirju dodajte kislo zelje in pristavite na ogenj, da zavre. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajte še podmet in naj vse skupaj še na kratko povre. Pokušajte in po potrebi začinite.  

Pustite joto počivati še par ur, da bo postala še okusnejša.

Dober tek!

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.