Kaki ali zlato jabolko je (bila) hrana bogov, prava vitaminska bomba. Na slovenskem se najboljši domači dobijo novembra. Pripravili smo najslajše recepte s kakijem, poskusi jih pripraviti doma. Sadež sicer lahko tudi zamrzneš (celega ali pa le meso brez lupine) in hraniš v zamrzovalniku do 6 mesecev.
1. KAKIJEV SMOOTHIE
Sestavine za 2 osebi:
- 2 zrela kakija
- 2 dcl mandljevega mleka
- 0,5 dcl tople vode
- polovico zamrznjene banane (vedno jih hranimo v zamrzovalniku, narezane na koščke)
- velik ščep vanilije v prahu
- velik ščep cimeta v prahu
- žlička riževega sladila
- žlica vanilijevih proteinov
- žlica ovsenih kosmičev
Vse sestavine nekaj minut miksamo v mešalniku, prelijemo jih v dva najljubša kozarca in uživamo v odličnem zajtrku. Uporabiš lahko tudi svežo banano in toplo mleko, jeseni in pozimi so topli smoothie-ji priljubljena izbira za zajtrke.
2. KAKIJEV KOMPOT
Sestavine:
- 1 dcl suhega belega vina
- 1 janeževa zvezda
- 1 cimetova palčka
- ščep soli
- 3 žlice sladila po okusu (lahko uporabiš beli sladkor, mi raje posegamo po kokosovemu sladkorju ali riževemu sladilu)
- 8 trših kakijev (bolje, če niso preveč zreli, da ne razpadejo med kuhanjem)
Vse sestavine razen kakijev pogrejemo in na zmernem ognju kuhamo dobrih 5 minut. Nato dodamo na koščke narezene kakije in kuhamo še dobrih 15 minut. Sadje poberemo iz posode in sirup kuhamo še toliko časa, da ga polovico izhlapi. Nato dodamo sadje in ohladimo. Kakijev kompot je pripravljen.
Serviramo čez vanilijev sladoled ali pana cotto.
3. PEČENI KAKIJI Z MASCARPONE KREMO IN MEDOM
Sestavine za 4 osebe:
- 4 trši kakiji
- 200g mascarpone kreme
- žlička vanilijevega prahu
- 2 žlici medu
- 1 žlica limoninega soka
Razpolovi kakije na polovico. Pečico segrej na 180 stopinj in kakije premaži z medom. Peci toliko časa, da se lepo zapečejo (cca. 6 minut oz. po občutku), nato jih nemudoma prelij z limonovim sokom. Zmešaj mascarpone kremo in vanilijev prah. Na krožniku serviraj en kaki in žlico mascarponeja. Po želji sladkaj še z medom.
4. KAKIJEVI ŽELE BONBONI
Recept so pripravili pri Indy&Pippa. Priporočamo branje blog zapisa!
5. KAKIJEV SLADKI KOZARČEK, NAREJEN V MINUTI
Sestavina za 1 lonček:
- 1 zrel kaki
- grški jogurt ali sojin puding
- ščep cimeta
- ščep vanilije v prahu
- limonin sok
- žlička medu ali riževo sladilo
Kaki s paličnim mešalnikom spasiraj v kašo. Dodaj limonin sok, vanilijo v prahu, cimet, sladilo in dobro premešaj. Kakijevo kašo dodaj v kozarček in dodaj grški jogurt. Potresi s koščki čokolade ali grenkim kakavom.