Kako narediti kruh: enostaven recept

Kako narediti domac kruh gospodinjstvo 1

Priprava domačega kruha je nekaj posebnega – ne le zaradi okusa, temveč tudi zaradi občutka topline in zadovoljstva, ki ga prinese. V času, ko je tempo vsakdana hiter, si z doma pečenim hlebčkom vzamete trenutek zase in za svoje bližnje. Vonj sveže pečenega kruha, ki napolni kuhinjo, spominja na domačnost in povezanost. Poleg tega lahko pri pripravi eksperimentirate z različnimi mokami, semeni in dodatki ter ustvarite kruh po svojem okusu – svež, hrustljav in brez nepotrebnih dodatkov.

 

Sestavine:

  • 450 g moke
  • 350 g vode
  • 10–12 g soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • (po želji) 1 žlica olivnega olja

Postopek:

Vse sestavine zmešajte s kuhalnico (masa bo precej mokra). Pokrijte posodo in jo postavite v hladilnik za vsaj 4–5 ur (lahko tudi čez noč). Pečico segrejte na 230 °C.

Testo zvrnite iz hladilnika na pomokano površino.

Posujte ga z malo moke in oblikujte okrogel hlebček.

Položite hlebček na peki papir.

Ko je pečica ogreta, ga s peki papirjem vred prestavite v posodo s pokrovom (npr. litoželezni lonec ali steklen pekač).

Pecite:

  • 43 minut pokrito,
  • nato še 8 minut odkrito.

Po želji lahko uporabite tudi že prej ogreto posodo.

Dodatni nasvet: z mokami lahko eksperimentirate!

Alenka priporoča: vsaj 300 g bele moke za osnovo, preostanek po izbiri: koruzna, pirina, polnozrnata, z dodatki (semena ipd.)

Video recept za domač kruh

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.