Kako napisati učinkovit seznam za nakupovanje?

Gospodinjstvo blog social jesen 2018 foto seznam za nakupovanje 368x300

Odprava po nakupih za gospodinjstvo je lahko resen podvig tudi za najbolj organizirane osebe na svetu. S polic vabijo in včasih celo vpijejo stvari, ki jih ne rabiš, a ker je skušnjava prevelika, ji preprosto podležeš. K prihranku denarja in časa te lahko popelje dobro načrtovan seznam za nakupovanje. Preveri, kako lahko sestaviš svojega v nekaj enostavnih korakih.

1. Načrtuj jedilnik

Za vikend si ustvari jedilnik prihodnjega tedna. Ja, sliši se zahtevno, toda z rednim načrtovanjem obrokov poskrbiš, da ješ zdravo in posledično lažje vzdržuješ svojo postavo. Pomembno je, da si prav za vsak dan narediš načrt posameznega obroka, saj boš tako točno vedel, kaj uvrstiti na nakupovalni seznam.

2. Nakupovalni seznam naj bo na vidnem mestu

Pomembno je, da hraniš seznam na vidnem mestu. Recimo na hladilniku ali na tabli z obvestili. Tako ga lahko redno dopolnjuješ, če se spomniš, da nujno potrebuješ še kaj. Seveda pa imaš lahko nakupovalni seznam vedno pri roki, recimo na svojem pametnem telefonu. Obstajajo številne aplikacije, izbrati moraš le tebi najljubšo.

3. Ostani na trdnih tleh

Ko načrtuješ svoje obroke, ostani na trdnih tleh in ne spreminjaj prehranjevalnih in drugih navad čez noč. Seveda je dobro, da se prehranjuješ zdravo, toda, če sploh ne veš, kaj je kamut, ki ti ga je včeraj priporočal “zdravi recept” na Facebooku, potem je priporočljivo, da se najprej prepričaš, če ti je kamut sploh všeč. Prav tako razmisli o nakupu tistega šampona za sijoče lase, če imaš v kopalnici svojega starega, ki ti že leta dobro služi. Na ta način se izogneš zapravljanju denarja za stvari, ki bi sicer samo delale gnečo na tvojih policah.

4. Dobra organizacija doma prihrani čas v trgovini

Nakupovalni seznam loči po segmentih. En del naj bo namenjen prehrani, drugi čistilom, tretji kozmetiki in četrti naj bo za stvari, ki ne sodijo v nobeno od teh skupin. Tako oblikovan seznam ti bo prihranil popotovanje po trgovini, saj boš na vsakem oddelku točno vedel, kaj potrebuješ in česa ne smeš pozabiti.

5. Drži se napisanega!

Vsakič, ko te prime, da v nakupovalno košarico uvrstiš nekaj, kar ni na seznamu, počakaj. Raje si to stvar zabeleži na drugo stran seznama, doma pa premisli, ali to zares potrebuješ. Velikokrat se bo namreč izkazalo, da je bil tvoj prvotni vzgib samo vzgib in nič drugega.

Ko enkrat osvojiš pisanje in uporabo nakupovalnega seznama, imaš kar naenkrat več prostora na policah, več denarja na računu in čas za tisto kavo, ki jo že tedne obljubljaš starim prijateljem. Samo začeti je treba, pa saj potrebuješ le list papirja in svinčnik. Le pogumno!

 

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.