Božanska mesna lazanja

Gospodinjstvo HRANA social jesen 2018 web lazanja

Zakaj ima skoraj vsaka italijanska in celo slovenska restavracija na meniju mesno lazanjo? Ker jo obožujemo vsi. Ko se med dolgim kuhanjem in pečenjem združijo okusi, te vsak ugriz v lazanjo popelje do sosedov čez mejo. V mislih začutiš pravo italijansko vzdušje. Lazanja se na mizo navadno postavi, ko se zbere večja druščina. Ko se za njo usede nagajivi otrok z mamo, zelo primerna pa tudi za romantičen zmenek v dvoje. Zakaj jo obožuje naše uredništvo? Ker kljub navidezno dolgi pripravi pravzaprav sploh ni zahtevna za kuho! Vedno jo naredimo v večjih količinah, ena runda lazanje zagotovo sede v zamrzovalnik. 

Če torej ne veš, kaj bi se kuhalo in peklo za kosilo ta vikend, naredi lazanjo. Dvojno porcijo! S tem ne bo nič več dela, pa še »rešiš« si kosilo za kdaj drugič. Lističi lazanje naj bi bili sicer ena najstarejših vrst testenin. 

Predstavljamo ti ultimativen preverjen recept za mesno lazanjo, zagotovo ti bo uspela. Kot vedno priporočamo, da so sestavine za recept skrbno izbrane: ekološke oz. preverjenega izvora, če se da, za piko na i celo lokalne. Razmišljajmo in delujmo trajnostno. 

 

Sestavine

Za mesni nadev:

  • 100g slanine
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 1 večja vejica zelene
  • 2 korenčka
  • 700g mlete govedine
  • 700ml pasiranega paradižnika
  • 2dcl rdečega vina
  • 3 loverjevi listi
  • po želji: jušna kocka

Za bešamel:

  • 100g masla (kravje Ghee je odlično za bešamel)
  • 1l mleka
  • 100g moke
  • sol in poper
  • ščep muškatnega orešča

Drugo:

  • testeninski lističi za lazanjo (pol škatle)
  • 6 žlic naribanega parmezana

Posode in kuhinjski pripomočki:

  • ena večja posoda za pripravo mesnega nadeva
  • ena manjša posoda za bešamel
  • 2 pladnja srednje velikosti (dno v velikosti 3 testeninskih lističev)
  • ena večja posoda za kuhanje testeninskih lističev
  • srednje velika posoda za odlaganje kuhanih testeninskih lističev
  • kuhalnica
  • odcejevalka

Postopek

Slanino nareži na kocke. Seseklaj čebulo, korenček in zeleno v eno skledo. V večji posodi raztopi maslo in na njem prepraži slanino. Nato dodaj zelenjavo ter nadaljuj s praženjem, dokler čebula ne postekleni. Dodaj mleto mesto, obilno soli in popraj. Premešaj in nekaj minut praži. Nato zalij z vinom in dodaj lovor (obvezno ga poduhaj, naj te vonj odpelje na obalo). 

Ko vino izhlapi, dodaj žlico paradižnikovega koncentrata ter pasiran paradižnik. Kuhaj na zmernem ognju skoraj eno uro. Proti koncu kuhanja začni v drugi, manjši posodi, pripravljati bešamel. Ti povemo, preverjeno se bešamel najhiteje naredi takole: z navadno žlico zamešaj polovico moke v dobro stopljeno maslo. Mešaj, dokler ne izginejo vse grudice. Dodaj tretjino toplega mleka in spet mešaj do gladke zmesi. Dodaj preostanek moke in ponovno toplo mleko. Ponavljaj, dokler ne porabiš mleka.

V vreli vodi med tem 3 minute kuhaj testeninske lističe, nato jih položi eno plast v namaščen pekač. Predlagam, da lističe kuhaš vnaprej in jih hraniš v skledi vode. Čez lističe daj obilno plast mesa, čisto malo mocarele in po vrhu bešamel. Postopek ponovi dvakrat, zaključi z lističi in čeznje polij bešamel. Potresi s parmezanom in peci na 200 stopinjah 35 minut. 

Eno narejeno lazanjo ohladiš in nato zamrzneš. Priporočamo, da jo poješ nekje v 14 dneh. 

Uredništvo obožuje vse vrste kuhinj in spoštuje raznolike načine prehranjevanja. Na portalu Gospodinjstvo.si te zato čakajo tako veganski kot mesni recepti in vse vmes. Vsekakor pa spodbujamo, da je nakup sestavin in izdelkov ekološkega ter  lokalnega porekla.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.